August 31, 2009

Miniserie De Kris Pusaka

Een echte aanrader om rond de buis te groeperen. Ik kwam de box tegen in de rij voor de kassa in de Aldi. De mini serie De Kris Pusaka gaat over een kris die de hoofdrolspeler weet te bemachtigen tijdens een veiling. Vervolgens gebeurd er van alles met & door de kris. De serie speelt deels in Amsterdam en deels op Java. Leuk om te zien hoe leeg (en autovrij) Amsterdam is en dat iedereen overal rookt in de jaren '70.

August 30, 2009

Opera Jawa door Garin Nugroho

Deze filmopera is gebaseerd op het eeuwenoude gedicht Ramayana*. Het verhaal gaat over twee geliefden Setyo en Siti. Arm, maar gelukkig. Wanneer de rijke Ludiro verliefd wordt op Siti probeert hij haar hart te veroveren met giften. Siti raakt in verleiding en er ontstaat een strijd tussen Setyo en Ludiro.
De film toont traditionele dans & zang in een modern jasje. Mooi kleuren en geweldige dansers. Als je eenmaal in het verhaal zit, blijven de beelden je nog lang bij.

“This is a story describing classical / modern dilemmas lived on a daily basis. It is about life in a community that exists, in a state of vulnerability, and yet is also a society full of greed. Two different sets of values are in common conflicts today, namely the must-be-defended right of free will, and questions about virtuousness, fidelity, God, and freedom which relate to a variety of forms of violence in themselves, from prohibitions to assassinations.”
- Garin Nugroho**

* On Java I got to see the original Ramayana Ballet, see post "Ramayana Ballet"posted on 30 October 2009
** More on globalfilm.org/guides/opera_jawa_DG.pdfAugust 29, 2009

IV inspiration around me

Batik fabrics were always around me when I grew up. My grandparents brought them with them from their many travels to Indonesia (around 9 times they visited Indonesia). The Batik fabrics were and are used as tablecloths with Christmas (see picture above).
Or as curtain in the study room.

August 28, 2009

III Inspiration around me


Bodywarmer made by our neighbor Mientje (neighbor of my parents) with Batik most likely from Lasem (Java). Batik Lasem is famous for it's flower patterns with a strong Chinese influence. My mother wears this will working in the garden.

II Inspiratie om mij heen

Kleine lap gebatikte stof gekregen van mijn oma toen ze mijn plannen hoorde. Deze lap kocht zij in een kampong van een jonge batikmaker tijdens een van hun reizen naar Indonesiƫ. Deze batiklap komt uit een serie waarin verschillende muziekinstrumenten verbeeld zijn.

August 26, 2009

I Inspiratie om mij heen

Zoekend naar boeken over Indonesiƫ vond ik twee Guide to Java reisgidsen. De een was redelijk nieuw, maar sprak mij niet aan. Met het andere boek was overduidelijk gereisd. De kaft is beschadigd en de toen hippe foto's zijn nu intussen retro, maar ik moest hem hebben. Voorin zat een opgevouwen stuk vergeeld papier. Het was een instructievel van een Batikwerkplaats uit Yogyakarta met erop in 8 stappen met stukjes katoen uitgelegd hoe batik wordt gemaakt. De vorige eigenaar heeft deze erin laten zitten en ik ben zeker van plan om er langs te gaan als ik er ben.

August 21, 2009

Heerlijkheden
Het Centrum Beeldende Kunst en Vormgeving West-Brabant heeft tien kunstenaars, vormgevers, fotografen en illustratoren gevraagd uit de regio West-Brabant om na te denken over de hedendaagse grafiekkunsten.
Deze kunstenaars zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een door het CBKWB uit te geven grafiekmap. ‘De Brabantse Ring’ trekt dan niet alleen een cirkel om de kunst en vormgeving van West-Brabant maar verbind hun verschillende achtergronden in een gezamenlijke affiniteit voor de grafiek.

De grafiekmap wordt uitgevoerd in samenwerking met Grafische werkplaats Raaf te Breda en zal eind september uitgegeven worden. Voor meer info hierover klik hier.

Ik ben al druk in de weer met zeefdrukken. Mijn werk is een samenvoeging van allerlei wapenschilden uit de regio Breda, Bergen op zoom en Roosendaal, de zogenoemde "Brabantse Ring". Schilden van dorpen die niet meer bestaan of samengevoegd/opgegaan zijn in grote steden worden "heerlijkheidswapens" genoemd. Bij deze de voorbereiding van mijn heerlijkheid.

August 12, 2009

Apa ini?*


Trying to learn Bahasa Indonesia, which is pretty hard. I put notes around the house, like the one on the mirrow "Menggosok gigi". Which means "Brushing teeth".


* What is that? 

August 11, 2009

Kleefrijstbatiks

Ter voorbereiding op mijn reis naar Indonesiƫ ben ik vele boeken aan het door pluizen. In twee van de boeken trof ik dezelfde foto aan, maar toch niet helemaal. Het gaat om een ritueel tijdens de vooravond van een besnijdenis van twee jongens. Tijdens dit feest worden batiks gemaakt genaamd kleefrijstbatiks. Met de hand of met een stok wordt de was op de stof aangebracht. De stijl is abstracter & grover. De stof wordt vaak maar een keer geverfd. Op de foto zie je in het midden schalen staan, deze zijn gerangschikt in de kleuren van de windroos.


Uit "Guide to Java", een erg oude versie uit de jaren '70 inclusief fantastische foto's van hippe jeugd met wijd uitlopende broekspijpen

Uit "Bloemen van het heelal" van Alit Veldhuisen-Djajasoebrata, een boek over de textiel van Java en de betekenis ervan, erg mooi